Sprawozdanie z życia parafii w roku 2020

Sprawozdanie za rok 2020 z życia parafii św. Jadwigi w Złotoryi.

W roku 2020

Chrzty –  32 dzieci zostało ochrzczonych; 17 chłopców i 15 dziewcząt, małżeństwa sakr. 11, bez związku lub tylko cywilne – 21 par,

I Komunia – 46 rozbitych na kilka grup

Śluby – 13 wiele ślubów odwołanych

Pogrzeby – 87 !!!  ale tylko w ciągu ostatnich 3 miesięcy zmarło 40 osób.  mężczyzn 42, kobiet 46, sakramentalnie – 51 bez – 32, w szpitalu 50, w domu 37

średnia wieku 73, kobiety średnia wieku 77, mężczyźni 69.

W roku 2019

Chrzty –  52 dzieci zostało ochrzczonych; 32 chłopców i 20 dziewcząt, małżeństwa sakr. 29 , bez związku lub tylko cywilne – 23 par,

I Komunia – 44

Bierzmowanie – 46

Śluby – 16

Pogrzeby – 92 !!!  – średnia wieku 64 lata

Parafia nasza liczy wg statystyk Urzędu Skarbowego 5847 osób zamieszkałych na terenie naszej parafii. Frekwencja niedzielna spadła przed pandemię sięga ok. 10 %.

Rozdanych Komunii św., ok. 64 000, regularnie co miesiąc odwiedzanych jest 20 osób z Komunią św. chorych.

Wielki niepokój wzbudza fakt, że wśród rodziców podających dziecko do chrztu aż 21 pary są bez ślubu sakramentalnego. A tylko 11 par ma ślub sakramentalny. Coraz większe mamy problemy z wyborem rodziców chrzestnych. Wielu młodych nie przyjęło bierzmowania i stąd przeszkoda do bycia chrzestnym. Niepewność jutra i brak dostatecznego zaufania do życiowego partnera powoduje, że młodzi ludzie wybierają życie bez zobowiązań i bez ślubu – tak na luzie. Jednak odnotowujemy również wiele małżeństw „po latach” biorących ślub kościelny.

Inną statystyką jest ilość pogrzebów, niestety liczba tutaj rośnie – w mijającym roku aż 87 osoby odprowadziliśmy na cmentarz. W zeszłym roku były aż 92 osoby. Z sakramentalnym pojednaniem przed śmiercią i przygotowaniem na życie wieczne odeszło 51 osób to jest ogromna poprawa – to cieszy, że tak wiele rodzin zadbało o przywołanie kapłana i pomoc odchodzącemu członkowi rodziny w tym co najważniejsze. Natomiast 32 osób odeszło z tego świata, bez komunii, spowiedzi, bez kapłana i pojednania z Bogiem. Żal, bo jesteśmy szczerze zaniepokojeni ich losem. Kilka osób odeszło przez nadmierne picie. To pokazuje jak kruche jest ludzkie życie, gdy na jego drodze pojawia się alkohol, narkotyki i życie bez Boga. Zmarło 46 kobiet i 42 mężczyzn. Podniosła się średnia wieku do 73 lat a rok temu 64 lat.

Tak wiele wydarzyło się na świecie w tym roku ….

Wielu ludzi odbyło swoje rekolekcje indywidualnie. W czasie kwarantanny, izolacji. Nieraz bardzo głębokie przemyślenia Pan zsyłał na nas. To był czas i jest nadal wielu lęków, strachu o zdrowie i życie swoje i bliskich. Szczególnie w drugiej połowie roku doświadczaliśmy wzmożonego ataku pandemii. To się przełożyło na większą zachorowalność i liczbę zgonów. Zaczęliśmy się bać wychodzić na ulicę, spotykać się ze swoimi bliskimi, odwiedzać się nawzajem. Niestety to się przeniosło również na Kościół. Ograniczenia i lęk przed zakażeniem, noszenie osłon na twarzy i strach sparaliżował wiele dziedzin naszego życia. Niestety wielu ludzi odeszło i odchodzi z tego świata z Covidem 19. Bez kontaktu z najbliższymi w szpitalach, to jest okrutne i niesprawiedliwe. Bolesne dla obydwu stron i niepowtarzalne w bólu. Nosimy w sobie strach i lęk przed takim końcem życia. Dlatego korzystamy częściej z sakramentu pokuty i spowiedzi. Jest więcej osób na adoracji Najśw. Sakramentu w kościele.

Została już wprowadzona na stałe Adoracja Najświętszego Sakramentu i nasz kościół został tym szczególnym darem ubogacony. Pięknie wyzłociliśmy złotymi blachami nasze tabernakulum. Zrobiliśmy i uruchomiliśmy monitoring kościoła i klasztoru przez system kamer, co bezpośrednio umożliwiło nam wprowadzenie całodziennej Adoracji.

Ten rok był też czasem wielu remontów w naszym kościele i klasztorze. Zakończyliśmy prace remontowe przy naszych organach. Trwają prace konserwatorskie w naszym klasztorze – przeprowadziliśmy wielką operację osuszenia i odwodnienia budynku klasztoru i kościoła. W tym roku będziemy starali się przeprowadzić odwodnienie i osuszenie wirydarza. Przed kościołem jest pięknie utrzymany oraz zadbany przez cały rok teren zielony z kwiatami dzięki pracy naszych pań. Również prace w ogrodzie są zawsze na czas solidnie wykonane. Składamy serdeczne podziękowanie. Dziękujemy całemu gronu naszych dobrodziejów, sponsorów i darczyńców. Nasze kiermasze i sprzedaże drobnych rzeczy na remont organ pozwoliły nam uzbierać sumę 20000 zł potrzebnych nam do zakończenia remontu.

Dziękuje p. Stanisławowi Kendykowi – naszemu wolontariuszowi w zakrystii, p. Adamowi Pokorze – organiście, p. Zbyszkowi Bierwieńskiemu z żoną Katarzyną za sprzątanie kościoła i wszelkie prace podejmowane dla naszej parafii, kościoła i klasztoru.

Dziękuję p. Lucjanie Sarnie od kwiatów w naszym kościele za każdą dekorację i inspirację.

Zespołowi Caritas – członkom stowarzyszenia rodzin katolickich za wielką akcję pomocy najbiedniejszym. Przy tej okazji dziękuję też młodzieży za zaangażowanie. Przez cały rok 300 osób zaopatrywanych jest z funduszu Caritasu i Banku FAED – to 15 ton żywnosci. Dziękujemy za akcje krwiodawstwa w których uczestniczyła nasza parafia – zebrano w nich 34 litry i 200 ml  krwi.

Dziękuje chórowi parafialnemu i scholi za upiększanie naszej liturgii śpiewem i zaangażowaniem. Straży Honorowej NSPJ, Różom Różańcowym, FZS za wspieranie naszych wysiłków swoją pracą i modlitwami. Dziękuję Margaretkom, Liturgicznej Służbie Ołtarza. Grupie Nadzwyczajnych Szafarzy Eucharystii. Dziękuję za Misteria, które pogłębiły naszą wiedzę i pobożność inicjowane przez panią prof. Teresę Kopczak i grupę „Agaty Jadwiżańskie”.

W lutym 2017 uruchomiliśmy parafialny ośrodek wsparcia dla rodziny, z którego pomocy skorzystało już ok. 246 osób. W tym roku niestety jego działalność była mocno okrojona ale wielu ludzi skorzystało z porady on line. W tym roku grupa rowerzystów pojechała z O. Rochem na rowerową pielgrzymkę na Jasną Górę, Duchowo towarzyszyliśmy naszym pielgrzymom idącym na Jasną Górę, modląc się codziennie przez cały czas trwania pielgrzymki.

Znakiem szczególnie radosnym była pomoc mieszcząca się w „pudełku po butach”. Z tej akcji zebraliśmy 86 pudełek pełnych dobra i rozdaliśmy je najuboższym. Za każdy przejaw solidarności z biednymi dziękujemy wszystkim dobrodziejom.

Dziękuję moim współbraciom za wkład pracy, serca i modlitwy wniesiony do naszej parafii.

To jest też okazja by podziękować firmom i urzędom, które nas wspierały w naszych remontach i wydatkach. Urzędowi Miasta Złotoryja, urzędowi Marszałkowskiemu, Vitbisowi, Nadleśnictwu, firmom z naszego miasta i powiatu Złotoryjskiego. Nasza wdzięczność jest skierowana do parafian i gości naszego kościoła, wszystkim ofiarodawcom i dobrodziejom, za których modlimy się w każdy wtorek składamy serdeczne Bóg zapłać.

Niech ten mijający rok będzie okazją do podziękowania wszystkim za każde dobro.

Bogdan Koczor, proboszcz